30-01-07

koolsla met limoenmayonaise

 

koolsla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -2 eierdooiers

            -2 eetl sojasaus

            -1 ½ eetl mosterd

            -4 eetl limoensap

            -2 dl olijfolie

            -rode kool (hoeveelheid naar eigen keuze)

            -witte kool (hoeveelheid naar eigen keuze)

            -wortel

            -peterselie

            -lenteuitjes

            -handvol rozijntjes

 

 

Hoe?

Maak de mayonaise door de eierdooiers te mixen met de sojasaus, mosterd en het limoensap.Voeg er traag de olijfolie bij.(Kan ook met de hand)

Kruid met peper en zout.

Snij de rode kool, witte kool en de wortelen in julienne.

Blancheer ze kort en giet af. Direkt  onder koud stromend water houden.(De groentjes maar licht blancheren daar ze knapperig moeten blijven)

Meng de geblancheerde groenten met de fijngesnipperde peterselie en de jonge uitjes.

De ganse mengeling roer je door de mayonaise.Voeg er als laatste de rozijntjes bij.

 

Lekker bij de gegrilde vis of vlees.

15:28 Gepost door easycooker in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: bijgerecht |  Facebook |

29-01-07

kipfilet met mosterd

kipfilet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -750 gr kipfilet

            -200 gr ongezouten spek, fijn gesneden

            -1 ui

            -4 teentjes knoflook

            -1 glas droge wijn

            -1 eetl witte-wijnazijn

            -1 eetl boter

            -mosterd

            -paneermeel

            -1 blaadje laurier

            -1 takje tijm

 

Hoe?

Doe de kipfilet in een aardewerken kom,samen met de laurier,de tijm, uisnippers,1 gehalveerd knoflookteentje, de wijn, de azijn en een groot glas water.

Dek af en laat 3 uur marineren.

Dep de filet goed droog met keukenpapier, kruid ze met peper en zout en bestrijk ze lichtjes met de mosterd.Verpak de filets in een paar plakjes spek.

Leg de pakketjes in een ovenschaal, met de rest van de ongepelde maar doormidden gesneden knoflookteentjes erbij.

Bestrooi met 1 a 2 eetl paneermeel en besprenkel met wat olijfolie.

Zet de schaal 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden.

Blus de ovenschaal met de gezeefde marinade.Schraap de aanbaksels los, giet de jus door een zeefje  in een steelpan en laat tot zowat de helft inkoken.

Breng op smaak met peper en zout.

Haal de saus van het vuur en werk ze op met ijskoude vlokjes boter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19:49 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vleesgerecht |  Facebook |

28-01-07

chocoladewafels

 

chocowafels

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -200 gr pure chocolade

            -25 gr boter

            -200 ml room, half stijfgeklopt

            -300 gr gezeefde bakmeel

            -1 theel bakpoeder

            -1 eetl cacao

            -3 eetl suiker

            -2 gesplitste eieren

            -275 ml melk

            -90 gr ongezouten gesmolten boter

            -150 gr aardbeien

 

Hoe?

Verwarm in een pannetje 150 gr chocolade met 25 gr boter.

Roer dit glad en zet apart.

Hak de rest van de chocolade fijn.Roer dit door de slagroom en zet koel weg.

Klop het bakmeel, de bakpoeder, de cacao, de suiker, eierdooiers, de melk en de boter tot een glad mengsel.

Klop in een andere kom de eiwitten met een snufje zout tot een zachte pieken en schep dit luchtig door het beslag.

Verhit een elektrisch wafelijzer.Schenk er zoveel beslag in dat de bodem van het ijzer bedekt is.

Bak de wafels.

Herhaal dit met de rest van het beslag.

Serveer de wafels met de room, de chocoladesaus en de aardbeien.

12:29 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (7) | Tags: 4 uurtjes |  Facebook |

26-01-07

kaascake met port

Wat nodig?

            -125gr boter (in blokjes)

            -100 gr geraspte oude kaas

            -125 gr bloem

            -zout (een mespunt)

            -3 eieren

            -25 gr rozijnen, geweld in port

 

Hoe?

Verwarm je oven voor op 165 graden.

Vet de cakevorm dun in met boter.

Wrijf de boter met de kaas, de bloem en het zout kruimig.

Klop de eieren tot een schuimige massa en spatel door het botermengsel.

Schep de (uitgelekte) rozijnen erdoor.

Doe het beslag in de vorm, verdeel het gelijkmatig en bak de cake in de oven voor +/- 45 minuten.

 

Lekker met een glaasje port erbij.

08:10 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (4) | Tags: hartig hapje |  Facebook |

25-01-07

hartig gevulde flensjes

 

flensjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -600 gr gemengd gehakt

            -8 hartige flensjes(zonder suiker)

            -2 sjalotten fijngesnipperd

            -4 eetl gehakte kruiden(rozemarijn, peterselie, kervel)

            -1 dl gevogeltefond

            -bloem

            -50 gr parmezan

           

Hoe?

Fruit de sjalotjes in olie.Voeg er het gehakt bij en laat het rul bakken.

Voeg er de kruiden bij.

Strooi er de bloem over en roer goed, giet er tevens de fond bij.

Roer voortdurend en laat op een zacht vuur indikken.

Op smaak brengen met peper en zout.

Verwarm de flensjes in een koekenpan in olie.

Verdeel het gehaktmengsel over de flensjes.

Rol ze op of vouw ze dubbelen leg in een ovenschaal.

Bestrooi ze met de kaas.

Zet een paar minuten onder de hete grill.

07:52 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (3) | Tags: vleesgerecht |  Facebook |

23-01-07

een vetarm chinees gerecht zonder vlees of vis(maar o zo lekker)

 

wok

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -2 eieren

            -1 eetl sojasaus

            -4 jonge uitjes

            -2 eetl gember(in fijne stukjes)

            -1 teentje knoflook( fijngesnipperd)

            -300 gr oesterzwammen

            -3 eetl oestersaus

            -125 gr gekookte bruine rijst

            -gestoomde broccoli

 

Hoe?

Doe olijfolie in een wok,voeg de gember en de knoflook toe.Bak er de oesterzwammen bij op een hoog vuur.

Wanneer de zwammen wat geslonken zijn voeg je er de oestersaus bij.Ook kan je wat chinese kool bij de zwammen voegen en meebakken.

Zet dit even apart.

Klop de eieren met de sojasaus en breng op smaak met peper.(geen zout toevoegen)

Bak de omelet en voeg er de fijngesneden jonge uitjes bij.

Neem een diep bord: onderaan lepel je de rijst,1/3 ervan bedek je met de zwammen,1/3 bedek je met de broccoli en 1/3 bedek je met de fijngesneden omelet.

 

19:35 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vegetarisch |  Facebook |

chocoladeschuim met baileys

chocolademousse

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -180 gr chocolade

            -5 cl baileys

            -2 dl room

            -4 eiwitten

            -100 gr suiker

            -1 gelatineblaadje

            -10 kleine meringues

            -12 speculaaskoekjes

            -eventueel: 4 eetl karamelsaus

 

Hoe?

Warm de room lichtjes op.

Week het gelatineblaadje in koud water.

Roer de baileys bij de room en voeg het uitgeknepen gelatineblaadje erbij.Goed roeren en laten afkloelen.Klop vervolgens de room voor ¾ stijf.

Laat de chocoladeau bain-marie smelten en spatel er de room voorzichtig door.

Klop de eiwitten op met de suiker en spatel ze voorzichtig onder de chocolade.

Laat het geheel opstijven in de koelkast.

Verkruimel de meringue en de speculaaskoekjes.

Verdeel telkens een lepel van de meringue en speculaas in 4 glaasjes en lepel er wat chocomousse op.Herhaal dit tot het glas vol is en eindig met de kruimels.

Druppel er eventueel wat karamelsaus over.

 

15:40 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: dessert |  Facebook |

21-01-07

italiaanse tartaarsaus

tartaar

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -1/4 l mayonaise

            -1 ei

            -1 zure augurk

            -1 eetl kappertjes

            -5 eetl peterselie

            -1 eetl bieslook

            -1 sjalot

            -1 blikje ansjovis op olie

            -melk

 

Hoe?

Kook het ei hard.

Dompel de ansjovis onder in de melk,dit voor 15 minuten.Giet de melk af.

Hak de augurk, de kappertjes,de peterselie,de bieslook,de ansjovis en de sjalot heel fijn.

Voeg dit bij de mayonaise.

Prak het hardgekookt ei en voeg ook toe.

 

Tip:

Heel lekker bij gebakken vis.

 

19:05 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (3) | Tags: saus |  Facebook |

erwtensoep(snert)

 

 

snert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -3 staven prei

            -500 gr spliterwten

            -2 uien

            -200 gr fijngesneden gerookt spek

            -6 fijngesneden zwanworsten

            -4 kippenbouillonblokjes

 

Hoe?

Laat de erwten een uurtje weken in warm water.

Stoof de uien en de fijngesneden prei in een grote stoofpot.

Giet de erwten af en voeg ze bij de prei.

Voeg de bouillonblokjes en +/- 3 liter water toe.

Kruid met peper en zout.

Na 45 minuten de soep goed glad mixen.

Voeg het spek en de zwanworstjes toe.

10:22 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (1) | Tags: soepen |  Facebook |

19-01-07

vispakketjes met olijven en kruiden

 

 

 

vispakketjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -150 gr jonge spinazieblaadjes

            -2 kabeljauwfilets (of andere vaste visfilets)

            -2 kleine courgetten

            -100 gr ontpitte olijven

            -120 ml olijfolie

            -2 eetl citroensap

            -2 theel citroenschil

            -1 teentje knoflook

            -1 eetl fijngesneden munt

            -2 eelt basilicum

            -1 eetl fijngesneden bieslook

 

Hoe?

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Scheur  2 stukken alufolie van 30cm af en leg ze op het werkvlak.Scheur 2 vellen bakpapier van 30cm en leg deze op de folie.

Verdeel de spinazie erover en leg er de filet op.

Verdeel de fijngesneden courgette en olijven over de filet.

Sprenkel in totaal 2 eetl van de olie over de vis.

Kruid met peper en zout.

Doe de rest van de olie in een kleine kom.

Roer het citroensap,de schil,de knoflook en de verse kruiden erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Schenk het mengsel over de filets.

Vouw de zijkanten van de pakketjes omhoog en maak ze dicht.

Bak de filets 10 minuten in de oven tot de vis gaar is.

20:28 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: visgerecht |  Facebook |

17-01-07

truffels met grand marnier

 

 

truffel

 

 

 

 

Wat nodig?

            -5 boudoirs

            -75gr boter

            -150 gr pure chocolade

            -1 eierdooier

            -3 eetl grand marnier

            -75 gr poedersuiker

            -4 eetl gehakte noten

            -4 eetl cacaopoeder

            -4 eetl geraspte kokos

 

Hoe?

Verkruimel de boudoirs zo fijn mogelijk.

Smelt de boter au bain-marie en voeg er de in stukjes gebroken chocolade aan toe.

Roer goed tot de chocolade gesmolten is.

Haal de warme schaal uit het warmwaterbad.Vermeng de eierdooier met de grand marnier en voeg aan het chocolademengsel toe.Doe er ook de poedersuiker en verkruimelde koekjes bij. Laat het geheel al roerend binden en daarna 30 minuten rusten.

Maak 25 a 30 balletjes van het mengsel.Laat ze een vijftal minuten rusten en rol ze naar keuze door de kokos,de noten of het cacaopoeder.

19:32 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (5) | Tags: 4 uurtjes |  Facebook |

16-01-07

aardappelsoep met waterkers en zalm

 

aardappelsoep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -500 gr geschilde aardappelen

            -2 pakjes waterkers

            -3 l kippenbouillon

            -1 dl witte wijn

            -3 eetlmosterd

            -3 dl room

            -250 gr zalm(vers of gerookt)

            -

Hoe?

De aarappelen in stukjes snijden.

De waterkers goed wassen en de blaadjes van de steel halen.

Kook de aardappelen en de stelen van de waterkers in de bouillon.

Voeg daarbij de wijn en de mosterd.

Laat zo’n 20 minuten op het vuur staan.

Mix het geheel en voeg de room toe.

Kruiden met peper en zout.

Snij de zalm in blokjes en voeg deze toe alsook de waterkersblaadjes

07:38 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (3) | Tags: soepen |  Facebook |

15-01-07

tatziki

 

tatziki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -1 komkommer

            -200 gr griekse yoghurt(te verkrijgen in de supermarkt)

            -2 teentjes look

            -peterselie

            -bieslook

            -dille

            -munt

            -citroensap

 

Hoe?

Snij de komkommer in hele fijne ringen.

Voeg de andere ingredienten toe.

Eventueel nog wat bijkruiden met peper.

 

Tip:

 

-Lekker op geroosterd brood en wat gerookte zalm

-lekker om te gebruiken op de BBQ

-lekker bij lamskoteletjes

08:04 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (4) | Tags: bijgerecht |  Facebook |

kalfsmedaillon met appeltjes

Wat nodig?

            -2 kalfsmedaillons

            -tijm

            -2 appels

            -citroen- of limoensap

            -1/2 dl cognac

            -2 dlroom

           

Hoe?

Bestuif de medaillons met bloem en bak ze in olijfolie.

Kruid ze met peper, zout en tijm.

Bak in dezelfde pan de in plakjes gesneden appels, overgiet ze met het citroensap en de cognac.

Neem de appels en het vlees uit de pan.

Schenk de room in de pan en laat dit inkoken.

Eventueel kan je afwerken met fijngesnipperde peterselie.

07:58 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vleesgerecht |  Facebook |

vragen staat vrij

Er werd mij een toch raar stokjedoorgegeven:

 

Wat zou ik aan mijzelf willen veranderen...........

 

Wel bloggers ik kan je zeggen als je reeds ettelijke jaren in de kledijbranche zit dan heb je die vraag in je winkel al veel horen passeren.

Voor mij geldt: wees je zelf,verzorg jezelf en straal je persoonlijkheid uit.

Want lipo's, dieten, fitnessen,ect..... het is commercie.Ieder staat vrij om te doen wat hij wil maar sommigen overdrijven .

Ik heb er al velen zien drastische dingen doen en zeker niet altijd met een goed en gezond resultaat.

 

Met als resultaat dat ik dit stokje niet doorgeef.

Wees gewoon jezelf en wees blij met hoe je bent.

 

 

 

07:48 Gepost door easycooker in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-01-07

perenvla met schuimkop

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -8 halve peren(blik)

            -3 eelt suiker

            -3 eetl bloem

            -3 dl melk

            -1 eetl rum

            -30 gr boter

            -3 eierdooiers

voor de schuimkop:3 eiwitten,50 gr suiker,snuifje zout

 

Hoe?

Peren in stukjes op de bodem van een goed beboterde porseleinen of aarden vorm schikken.

Suiker met de bloem vermengen, wat melk en rum bijgieten.

Dit op een zacht vuurtje laten dikken onder voortdurend roeren.

Als de créme dik vloeibaar is, de boter toevoegen en van het vuur nemen.

Laten afkoelen, de dooiers bij de lauwe créme voegen en dit alles over de peren gieten.

In een matig voorverwarmde oven(180graden) bakken gedurende 20 minuten.

Intussen de eiwitten tot een stevige sneeuw kloppen,samen met de suiker en wat zout.

De vla uit de oven nemen, de bovenkant garneren met de eiwitten en opnieuw gedurende 10 minuten in de oven zetten.

Het schuim moet goudbruin zijn.

Bij voorkeur lauw opdienen.

 

Tip: je kan dit gerecht vooraf bereiden tot wanneer je de créme over de peren giet.

Makkelijk als je eters hebt.

 

19:34 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: dessert |  Facebook |

lepelhapje met witlof en scampi

 

lepelhapje scampi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -8 scampi

            -2 witlofstonkjes

            -honing

            -kerriepoeder

            -sap en zeste van ½ sinaasappel

            -0.5 dl schaaldierenfond

            -1 dl room

            -1 dl witte wijn

 

Hoe?

Snij het witlof fijn en roerbak op een hevig vuur in weinig boter.

Voeg wat honing, de kerriepoeder,sinaasappelsap,de zeste , de fond en de wijn toe.

Laat dit inkoken tot 1/3 van het volume.

Proef, indien nodig voeg je er nog wat suiker toe.

Voeg de room toe en laat tot sausdikte inkoken.

Bak de ontpelde scampi en een beetje boter,kruid met peper en zout.

Verdeel het witlof over de lepeltjes en schik er de scampi op.

Garneer met wat bieslooksnippers.

07:52 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (4) | Tags: aperitiefhapje |  Facebook |

09-01-07

gestoomde zalm met groentjes

 
VIS

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -2 zalmfilets

            -1 courgette

            -2 wortelen

            -1 paprika

            -200 gr broccoliroosjes

            -1/4 venkel

            -1 preistengel

 

Hoe?

Snij de courgette,de wortelen, de paprika en de venkel in reepjes van 3cm.

Zet op het vuur een pot(de grootte van uw rieten stoommandje) voor ½ gevuld met water.

Wanneer het water kookt zet je de stoommandjes opelkaar op de pot met daarin de groenten en daarop de zalmfilet.

Kruiden met peper en zout.

Laat dit +/- 15 minuten stomen,dit totdat de groenten beetgaar zijn en de vis niet meer rauw is.

20:06 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (3) | Tags: visgerecht |  Facebook |

08-01-07

 muziekstokje

 

Het muziekstokje werd mij door 'huisjeweltevree'doorgegeven

21:15 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

07-01-07

vegetarische spaghetti

 

 

spaghetti bolognese

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -1/2 courgette in bruneoise gesneden

            -1 wortel en fijne ringen gesneden

            -1 ui fijngehakt

            -1 prei in fijne ringen gesneden

            -1 rode paprika in bruneoise gesneden

            -1/4 venkel in fijne sliertjes gesneden

            -2 witlofstronken in fijne ringen gesneden

            -200 gr quorn

            -1 bokaal tomatensaus met basilicum(bijv miracoli)

            -1 blikje tomatenpuree

            -gedroogde rozemarijn, tijm en baslicum

            -spaghettikruiden

            -tabasco

            -2 glazen rode wijn

 

Hoe?

Stoof de ui in weinig olijfolie.Voeg er de wortelen,de prei en de venkel toe, laat dit 5 minuten stoven.

De rest van de groenten voeg je dan toe + ook de quorn, de tomatensaus en de puree.

Goed kruiden met de rozemarijn, tijm, basilicum, spaghettikruiden en de tabasco.

Voeg er de wijn bij en laat dit zo’n 20 minuten stoven.

Lekker met volkorenspaghetti.

15:35 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (3) | Tags: pasta |  Facebook |

avocaat à la mama

 

avocaat

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -5 eieren

            -125 gr poedersuiker

            -200 gr room

            -100 ml witte rum

            -2 theelepels vanillearoma

 

Hoe?

Scheid de eieren.Klop de dooiers en de poedersuiker met de handmixer op de hoogste stand voor 10 minuten.

Voeg de room toe en klop alles nog +/- 7 minuten.

Roer de rum en het vanillearoma er +/- 3 minuten door.

Doe de avocaat in een leeg flesje en bewaar hem op een koele plaats.

Voor het serveren goed schudden

15:15 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (1) | Tags: degustief |  Facebook |

05-01-07

 mijn rariteitenstokje

ma_1

 

 

 

Vandaag kreeg ik van Jientje het rariteitenstokje.

Wel, mijn rariteiten zijn:

-in m'n lade van de kassa en ook in m'n geldbeugel word ik crazy als de briefjes niet met hun kopje naar boven zitten.

-in de koelkast heeft alles z'n plekje.Dus zet niet de boter waar de groenten liggen of je mag eraan geloven.

-aan m'n waslijn hangen de gelijke sokken,de gelijke slips,de gelijke zakdoeken de gelijke... te samen.

-wat me ook enorm kan enerveren is bij het vullen van m'n kast eerst de kleine potjes worden geranschikt en dan daarop de grotere.

-m'n kookvuur moet altijd proper zijn,ook duld ik  geen zoutkorrel restanten.

-waar ik een gloeiende hekel aan heb zijn koffievlekken  IK HAAT ZE!!!!!!!!!!!

 

Ja, dit zijn een deel van m'n rariteiten.

Graag geef ik m'n stokje door aan:

 

emiel

etienne

mizzd

curly

mmmarseille

 

17:36 Gepost door easycooker in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

02-01-07

tiramisu met ananas

OUDEJAARAVOND 2006 002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -20 cl ananassap

            -5 cl gin

            -10 cl room

            -100 gr verse ananas in kleine blokjes

            -100 gr verkruimelde droge koekjes(bijv boudoirs)

            -verse munt

            -coulis van rode vruchten

 

Hoe?

Vermeng het sap met de gin en de room.Klop dit stijf met een garde.

Verdeel de ananas over glaasjes en strooi er wat munt over.

Giet er wat coulis over.

Bedek met de koekjes en lepel er de opgeklopte room over.

 

21:18 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (3) | Tags: dessert |  Facebook |

avocadomousse met gerookte eendenborst

 

OUDEJAARAVOND 2006 010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -2avocado’s

            -sap van ½ ciitroen

            -1 dl room

            -cayennepeper

            -100 gr gerookte eendenborst

 

Hoe?

Snij de avocado’s doormidden, verwijder de pitten, haal het vruchtvlees eruit.

Mix het met het citroensap, vermeng het met de room en breng op smaak met peper en zout.

Hou enkele plakjes eendenborst achter voor de afwerking.

Snij de rest in stukjes en meng ze door de avocadomousse.

Lepel de mousse in glaasjes.

Garneer met de reepjes eendenborst en een takje groen

20:47 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (1) | Tags: aperitiefhapje |  Facebook |