28-02-07

viswaterzooi

viswaterzooi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -1 l groentenbouillon

            -1 ui

            -2 preien

            -2 knoflookteentjes

            -1 eetl tomatenpuree

            -500 gr visfilets’(liefst vaste vis)

            -8 scampi

            -gedroogde dille

 

Hoe?

Snipper de ui en de knoflook.

Snij de prei in ringen.Stoof de groenten in olijfolie en schenk er de boullon bij.

Kruiden met dille, peper en zout.

Breng tot tegen de kook.

Snij de vis in stukken van 5cm.

Pocheer ze 3 tot 5 minuten in de bouillon.Leg er dan de scampi bij en laat nog 3 minuten zachtjes pruttelen.

Serveer met brood en rouille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07:57 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: visgerecht |  Facebook |

25-02-07

mosselen uit de wok

mosselen in de wok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -2 kg gekuiste mosselen

            -olijfolie

            -2 teentjes knoflook fijngesneden

            -3 stengels citroengras, in dunne plakjes gesneden

            -2 rode paprika’s

            -3 cm gember, fijngesneden

            -2 handenvol koriander fijngehakt

            -peper uit de molen

            -1 eetl sesamolie

            -lente uitjes

            -sap van 3 limoenen

            -1 blikje kokosmelk

 

Hoe?

Doe de mosselen met wat olijfolie in een grote,hete wok(of pan).

Schud de mosselen en voeg de rest van de ingredienten toe,behalve het sap en de kokosmelk.

Kruiden met peper.

Laat de mosselen zo’n 10 minuten opstaan.

Giet er het limoensap en de kokosmelk bij en laat nog eens aan de kook komen

16:21 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (1) | Tags: visgerecht |  Facebook |

23-02-07

slanke kaasfondue

 

 

kaasfondue

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -300 gr emmenthaler light

            -250 gr leerdammer light

            -50 gr milner light

            -4 teentjes knoflook

            -1.5 dl droge witte wijn

            -sap van 1 citroen

            -1 eetl paprikapoeder

            -muskaatnoot

            -eventueel 4 eetl kirsch

            -200 gr kleine champignons

            -1 bloemkool

            -maiskolfjes

            -200 gr dadels

            -200 gr gedroogde abrikozen

            -radijsjes

           

 

Hoe?

Blancheer de bloemkoolroosjes en de maiskolfjes beetgaar,laat uitlekken.

Borstel de champignons proper.

Wrijf de binnenkant van de fonduepan in met een doorgesneden teentje knoflook.

Schenk de wijn in de pan en laat lichtjes opwarmen.Voeg er het citroensap en de kaas, in stukken, aan toe.

Verwarm al roerend tot de kaas volledig gesmolten is.

Doe er de gepelde en geperste knoflook en (eventueel) de kirsch bij.

Kruiden naar smaak.

Als laatste voeg je de paprikapoeder toe.

 

Je kan ook gebruiken:broccoli,asperges,kersttomaatjes,…Wel ervoor zorgen dat je de stevige groenten eerst blancheert.

Ook tv-worstjes kunnen.

 

Geef brood bij dit gerecht of een in de pel gekookt aardappeltje.

20:29 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kaasgerecht |  Facebook |

21-02-07

chocoladefondue

 

chocoladefondue

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -250 gr pure chocolade

            -2 dl room

            -2 eetl cointreau

            -fruit naar keuze

            -kokos

            -gemalen hazelnootjes

 

Hoe?

Breek de chocolade in stukjes en breng ze met de room in een pannetje.

Laat de chocolade zachtjes smelten.

Doe er de alcohol bij en roer glad.

Breng aan tafel  en hou de chocolade warm maar laat niet koken.

Het fruit snij je in blokjes van 3cm.

De fonduestokjes gebruik je om het fruit te wentelen in de chocolade, daarna kan je het dippen in de kokos of in de hazelnootjes.

 

Tip: gebruik allerlei soorten fruit zoals: aardbeien, druiven, ananas, banaan,meloen, kersen en perzikken.Ook kan een marshmallow lekker zijn.

14:59 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (3) | Tags: dessert |  Facebook |

20-02-07

zalm met pesto

 

zalmfilet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -4 gepocheerde zalmfilets

            -1 potje groene pesto

            -3 dl visfumet

            -1.5 dl droge witte wijn

            -dille

 

Hoe?

Halveer de zalmfilets.(indien ze niet dik zijn, neem je 2 platte filets, die je gebruikt om op elkaar te leggen).

Bestrijk ze met pesto.Leg ze terug op elkaar met de pesto naar de binnenkant.Schik ze in een ovenschaal.

Breng de visfumet aan de kook met de witte wijn en weinig dille.Kruid met peper en zout.Schenk dit over de vis.

Dek af met alufolie en laat 5 minuten opwarmen in een oven van 100 graden.

 

Tip: lekker met een courgette-aardappelpuree.

07:53 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: visgerecht |  Facebook |

18-02-07

ovenschotel met kip en champignons

 

ovenschotel

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -6 kippenpoten

            -1ui,gehakt

            -2 stengels bleekselder,fijngesneden

            -2 wortels,fijngesneden

            -3 teentjes knoflook, fijngehakt

            -tijm, rozemarijn,kippekruiden

            -750 ml rode wijn

            -100 gr pancetta

            -2 eetl tomatenpuree

            -2 eetl bloem

            -750 ml kippenbouillon

            -300 gr champignons

            -wat aardappelpuree

 

Hoe?

Marineer de kippenpoten in de rode wijn tesamen met de ui,selder,wortel, knoflook, tijm en rozemarijn.

Dit voor minimum 12uur.

Neem de poten uit de marinade.De marinadegroenten hebben we nog nodig, de marinade zelf niet meer.Leg de pootjes in een ovenschotel en overgiet met wat olie.

Zet de schotel in een voorverwarmde oven en grill de pootjes aan beide kanten.

Haal de pootjes uit de schotel en leg de plakjes pancetta in de schotel met het overgebleven braadvocht.Bak de pancetta in de oven.

Haal de pancetta uit de schotel.Breng de marinadegroenten, de tomatenpuree en de bloem in de schotel.Goed mengen.Leg er de pootjes op, kruid met de kippenkruiden, peper en zout.Giet er de bouillon over.Dek de schotel af en zet 2 uur in de oven op 150 graden.

Neem de schotel uit de oven en haal het vlees van de pootjes.

Verdeel de bekomen saus met het vlees over individuele schaaltjes.

Bak de champignons kort maar heftig in een wok,kruiden naar believen.

Leg de champignons over het vleesmengsel.Leg daarbovenop nog een laagje aardappelpuree.

Zet de schaaltjes nog zo’n 20 minuten in de oven tot de puree goudbruin is.

 

Kan makkelijk van een dag van voordien klaargemaakt worden.

14:16 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vleesgerecht |  Facebook |

16-02-07

courgetteflan met olijven en kaas

 

courgetteflan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -1 rol kruimeldeeg

            -2 geitenkaasjes(crottins)

            -300 gr courgette

            -2 eieren

            -100 gr bloem

            -15 cl room

            -50 gr olijven

            -rozemarijn

            -curypoeder

 

Hoe?

Snij de courgettes in blokjes.Laat ze 10 minuten zacht stoven in olijfolie.

Kruiden met peper en zout.

Verwarm de oven op 180 graden.

Klop de eieren los met de bloem en de room.

Kruiden met peper en zout.

Doe er de courgette, de in ringen gesneden olijven en wat rozemarijn bij.

Verdeel het mengsel over het kruimeldeeg.

Strooi er de geitenkaasjes over.

Bak +/- 25 minuten in het midden van de oven.

 

Tip: je het mengsel eventueel aanvullen met gebakken spekblokjes of klein gesneden en gebakken kippereepjes

16:15 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: quiche |  Facebook |

13-02-07

currypannetje met scampi

 

scampi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -500 gr scampi

            -750 gr aardappelen(naar eigen smaak)

            -5 wortelen

            -jonge ui

            -500 ml groentenbouillon

            -200 ml sinaasappelsap

            -200 ml room

            -2 eet l citroensap

            -2 teentjes knoflook

            -3 eet curry

            -suiker

            -koriander

 

Hoe?

Kook de aardappelen gaar in de schil, pel ze.

Snij de wortelen en de jonge ui in staafjes en blancheer ze 3 minuten,laat ze daarna schrikken onder koud water.

De helft van de aardappelen bak je in weinig boter, strooi er de curry over.

Blus met de bouillon en het citroensap.

Voeg er ook de geperste knoflook bij.

Laat dit 10 minuten zachtjes koken(afgedekt).

Pureer deze soep en leng aan met de room.

Breng op smaak met peper, zout en wat suiker.

Breng de soep weer aan de kook en voeg er de rest van de aardappelen,de groenten en de scampi bij.

Verwarmen tot de scampi gaar zijn.

20:12 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (6) | Tags: visgerecht |  Facebook |

12-02-07

gratin van gehakt en groenten

 

 

gratin van gehakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -150 gr kalfsgehakt

            -200 gr gemalen biefstuk

            -250 gr broccoli

            -500 gr aardappelen

            -2uien

            -3 tomaten

            -250 gr champignons

            -1 eetl ketchup

            -parmezan

            -provencaalse kruiden

            -1 knoflookteentje

 

Hoe?

Schil de aardappelen en snij ze in fijne plakjes.

Kook ze bijna gaar in gezouten water.

Blancheer de broccoli in gezouten water.

Snippper de uien,de champignons en pel het knoflookteentje.

Stoof dit in olijfolie.Laat uitlekken in een vergiet.

Pel de tomaten en snij ze in blokjes.

Vermeng het gehakt met de biefstuk en de ketchup.

Doe er het champignonmengsel bij.Kruid met de kruiden +peper en zout.

Leg het vlees en de groenten in laagjes in een lichtjes ingevette ovenschotel.

Begin en eindig met de aardappelen.

Bestrooi met de parmezan.

Zet dit zo’n 30 minuten in de oven op 180 graden.

08:08 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (3) | Tags: vleesgerecht |  Facebook |

10-02-07

rijstpudding met vanille

Wat nodig?

            -1 l melk

            -75 gr suiker

            -2 repen sinaasappelschil

            -1 vanillestokje(waarvan het merg eruit geschraapt)

            -180 gr risottorijst

            -3 eierdooiers

            -wat opgeklopte room

 

Hoe?

Breng de melk,suiker,vanillemerg + lege vanillestokje en de zeste in een steelpan.Laat dit kalmtjes warm worden en voeg tegen het koken de rijst toe.

Kook deze 30 minuten, af en toe roeren en zien dat de melk niet overloopt.

Roer er 1 voor 1 de eierdooiers door.

Neem de pan van het vuur en laat 5 minuten rusten.

Verwijder het vanillestokje en de reepjes sinaasappelschil.

Verdeel de pudding over potjes.

Je kan afwerken met wat room erop.

07:39 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: dessert |  Facebook |

08-02-07

broccolimousse met tomatengelei

Wat nodig?

            -150 gr broccoli

            -1 ½ dl kippenbouillon

            -8 gr gelatineblaadjes

            -1 ½ dl room

            -1 kg tomaten

            -1 wortel, fijngesneden

            -1 ui, fijngesneden

            -1 knoflookteentje

            -1 eetl tomatenpuree

            -tijm en rozemarijn

 

Hoe?

Stoom de broccoli, kruid met peper en zout.

Vermeng de warme kippenbouillon met 4 gr geweekte gelatineblaadjes.

Mix de broccoli,voeg de bouillon toe.Voeg er de room voorzichtig toe en mix op lage stand.

Verdeel dit over 4 porto glazen en zet in de frigo.

Maak een tomatencoulis:snij de tomaten in stukjes,verwarm wat olijfolie en voeg er de tomaten,wortel,ui,knoflookteentje en de tomatenpuree toe.

Kruid met peper, zout en wat tijm en rozemarijn.

Laat dit zo’n 20 minuten stoven.Zeef het geheel.

Vermeng de lauwe tomatencoulis met 4 gr geweekte gelatineblaadjes.

Giet een laagje van 1cm op de broccolimousse.

Laat nog 1uur opstijven in de frigo.

20:23 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (4) | Tags: aperitiefhapje |  Facebook |

07-02-07

kippensoep

 

kipsoep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -1 kip

            -1ui

            -1 teentje knoflook

            -2 wortels

            -2 stengels selder

            -1 laurierblad

            -tijm

            -200 gr vermicelli

            -peterselie

 

Hoe?

Breng de kip met de in stukken gesneden: ui,wortel en selder in een grote pan.

Voeg er ook het laurierblad wat tijm en 2 liter water toe.

Breng aan de kook en schep het schuim af dat er komt opdrijven.

Draai het vuur laag en laat 2 uur zachtjes trekken.

Zeef de bouillon en schenk terug in de pan.

Gooi de groenten weg.

Verwijder het kippenvlees van de karkas ,leg het karkas in de bouillon en zet nog 1 uur op een zacht vuurtje.

Zeef opnieuw  en laat de bouillon 1 nacht in de koelkast afkoelen.

Schep het gestolde vet van de bouillon.

Verwarm deze en breng op smaak met peper en zout.

Voeg de vermicelli toe.

Schep de soep in kommen en voeg de fijngesnipperde peterselie en wat kleingesneden kip toe.

 

Tip: de rest van kippenvlees kan je gebruiken in vol au vent of in zelfgemaakte kipcurry

 

17:27 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (6) | Tags: soepen |  Facebook |

06-02-07

thaise pompoensoep met koriander

 

 

 

Pompoen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -2 bosjes koriander

            -2 gepelde teentjes knoflook

            -sap en zeste van 1 citroen

            -1 gehakte ui

            -1 eetl geraspte gember

            -1 theel tabasco

            -1 kg pompoen in blokjes

            -500 ml groentenbouillon

            -400 ml kokosmelk(blik)

            -rode ui, fijngesneden in ringen

 

Hoe?

Pureer de koriander,knoflook, het citroensap en zeste in een keukenmachine.

Voeg er langzaam 4 eetl olijfolie toe om er een saus van te maken.

Verdun de pesto als het nodig is met wat warm water.Kruid met zout en peper.

Verhit wat olijfolie in een grote pan en roerbak hierin de ui.

Voeg de gember en de tabasco toe.

Daarna voeg je er de pompoen en de bouillon bij en laat koken voor 15 minuten.

De pompoen moet zacht zijn.

Pureer tot een gladde massa en voeg er de kokosmelk bij.

Kruiden met peper en zout.

Schep de soep in kommen, besprenkel of lepel er de pesto over en garneer met de rode ui en wat achtergehouden pestoblaadjes.

 

Tip: indien een mooie schil aan de pompoen, kan je die meegebruiken in de soep.

07:22 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (4) | Tags: soepen |  Facebook |

04-02-07

chili con carne

chiliconcarne

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -1 fijngehakte ui

            -500 gr rundergehakt

            -1 blik tomatenblokjes

            -125 ml rundsbouillon(kan van een blokje)

            -3 eet tomatenpuree

            -zakje chili con carne kruiden(delhaize)

            -1 blik rode kidneybonen

            -stukje fondant chocolade(2 cm)

 

 

Hoe?

Stoof de ui in wat olie,voeg het gehakt bij en bak rul.

Voeg de tomatenblokjes,de tomatenpuree,de bouillon, de chocolade en de kruiden toe.

Laat dit 15 minuten pruttelen.

Voeg de uitgelekte bonen toe en laat nog 5 minuten stoven.

Serveer met rijst en een avocado.

16:04 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (7) | Tags: vleesgerecht |  Facebook |

tartiflette

 

tartiflette

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -1 kg stevige, bijna gaar gekookte aardappelen,in schijfjes

            -1 reblochon fermier(te verkrijgen bij je kaasboer)

            -200 gr gerookt spek, uitgebakken

            -1 eetl room

            -bieslook

 

Hoe?

Leg de helft van de aardappelschijfjes met de helft van de spekjes op de bodem van een beboterde schaal.

Snij de reblochon (met korst) in 2 en leg 1 helft op de schijfjes.

Bedek met de rest van de schijfjes en de spekjes.Kruiden met gemalen peper.

Bestrijk de andere helft van reblochon met de licht opgeklopte room en leg de kaas op de schijfjes.

Zet +/- 20 minuten in een voorverwarmde oven(200 graden) tot de bovenkant mooi gegratineerd is.

Serveer met fijngesnipperde bieslook erop en een frisse gemengde salade.

15:51 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: quiche |  Facebook |

01-02-07

spring-in-'t veld cocktail

Wat nodig?

            -2 cl campari

            -4 cl citroenjenever

            -6 cl sinaasappelsap

            -ijsblokjes

 

Hoe?

Alles in de shaker brengen en….

SHAKEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

 

 

Deze cocktail heeft een rood kleurtje, misschien een tip voor valentijn?

 

valentijn40

 

20:37 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (10) | Tags: aperitief |  Facebook |

green passion

 

 

 

shaker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat nodig?

            -ijsblokjes

            -8 cl blue curacao

            -8 cl witte rum

            -16 cl fruitsap

 

Hoe?

Breng de ijsblokjes in een shaker.

Giet er de curacao op en en witte rum.

Voeg de fruitsap toe en shaken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

20:27 Gepost door easycooker | Permalink | Commentaren (2) | Tags: aperitief |  Facebook |